Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

Огляд професії WEB-розробник

17.05.2021

1512 переглядів

Гортаючи стрічку в соціальних мережах, переказуючи гроші один одному або викладаючи чергове фото в Інстаграм, лише одиниці замислюються про те, як це працює. Є компанія, у неї є додаток або сайт, ми з ним працюємо - це найбільш частий ланцюжок у «відносинах» юзер - софт або web-сторінка.

Якщо додаток або сайт не працюють або працюють не так, як ми звикли (хочемо, представляли), то під «гарячу руку» потрапляють розробники.

Сьогодні у нашій статті розкажемо вам про людей, чия професія називається web-розробник. Саме в їх прямі обов'язки входить оновлення, підтримка і створення додатків і сайтів.

Чи можна стати розробником не виходячи з дому, і яка зарплата у таких фахівців?

 

Хто такий web-розробник?
Перед тим як перейти до навчання, обов'язків і фінансового аспекту, відповімо на першорядне питання про те, хто такий web-розробник.

Web-розробник - це фахівець, який займається написанням, оновленням, виправленням і вдосконаленням алгоритмів для додатків, сайтів і окремих елементів, з використанням різних мов програмування.

Результат роботи web-розробника - це інтуїтивно зрозумілі і доброзичливі для користувача цифрові продукти, які ми використовуємо в повсякденному житті. Наприклад, соціальна мережа, розважальний портал, банківський софт, онлайн-банк або сервіс по перегляду відео. Навіть до коду нашого сайту доклав руку веб-розробник.

Часто таких фахівців називають web-програмістами. Багато з них працюють тільки в одному з двох напрямків:

  • frontend developer - це фахівець, в чиї основні завдання входить візуальне оформлення проекту, а саме інтерфейс, додатки, елементи взаємодії та інше. Frontend developer робить так, щоб клієнту було зручно, комфортно і максимально просто використовувати продукт, знайти елемент і просто знаходитися на сайті. Це не дизайнер, йому не потрібно вміти малювати - це програміст, який використовує в своїй роботі HTML, CSS, JavaScript;
  • backend developer - це фахівець, який займається серверною частиною продукту. Тобто тим, що не бачить користувач, заходячи на сайт або в додаток. Такі фахівці зобов'язані знати не тільки різні мови програмування, а й розуміти принцип роботи фреймворків і баз даних.

Backend- і frontend-розробники працюють один з одним і це представники двох різних напрямів в одній професії. Рідко можна зустріти фахівців, які можуть виконати весь цикл кодування одноосібно. Такі фахівці називаються full-stack-developer і цінуються в компаніях. Знайти одного професіонала в обох напрямках - велика удача і директора готові платити гідний гонорар таким умільцям.

 

Що входить в обов'язки web-програміста?
Представники різних професій мають свій перелік посадових обов'язків. Залежно від обраного напрямку у web-програмуванні (frontend або backend) список обов'язків може доповнюватися. 

Фахівцю у сфері web-розробки бажано вміти:

  • уніфікувати (привести до єдиної формі) всі обчислювальні процеси;
  • створювати базу даних;
  • стежити за злагодженою роботою програмного забезпечення (ПЗ);
  • забезпечувати належну швидкість роботи ПЗ;
  • створювати інтерфейс ПЗ;
  • створювати web-сайти;
  • оптимізувати web-сайт під мобільні умови;
  • займатися налагодженням і тестуванням сайту;
  • контролювати роботу web-ресурсу;
  • вчасно виправляти помилки, що виникають у користувачів;
  • тестувати сайт на надійність і функціональність;
  • підтримувати ресурс в робочому стані, оновлювати ПЗ, встановлювати нові елементи на сайт;
  • створювати технічну, призначену для користувача і експлуатаційну документацію.

Реальні обов'язки можна дізнатися, вивчаючи конкретну вакансію, тому що в залежності від кількості сайтів, їх тематики і розміру компанії, обсяг робіт може або збільшуватися, або зменшуватися.


Web-програмування - це не тільки робота з кодом і створення візуала. Представники цієї професії повинні мати цілу низку якостей, які допоможуть виконувати роботу швидше, краще і продуктивніше.

Залежно від обраного напрямку, знання web-розробника можуть змінюватися, але всі професіонали в цій сфері повинні:

  • знати англійську мову на рівні B1 або B2 - це допоможе швидше зрозуміти програмний код, зорієнтуватися в ньому і виправити синтаксичну помилку
  • знати базові математичні правила
  • вміти складати алгоритми і логічні ланцюжки
  • володіти знаннями HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python, Ruby, SQL та інших мов
  • вміти створювати код, який легко читається та відповідно до стандартів
  • вміти працювати з фреймворками
  • вміти писати безпечні і надійні коди
  • володіти знаннями в кросбраузерній верстці
  • читати, розуміти і працювати з чужими кодами

Від професійних і особистих якостей web-розробника залежить не тільки його зарплата, але і затребуваність на ринку праці. Досвідчені фахівці, незалежно від обраного напрямку в розробці, мають навички backend- і frontend-розробки. Просто знання в другому напрямку у них поверхневі (якщо це не full-stack developer, який навмисно вивчає обидві професії).

Це мінімальний список того, що повинен знати web-програміст, щоб влаштуватися на роботу або почати заробляти на фрілансі. 

Якщо ви плануєте стати frontend- програмістом, то до базових знань потрібно додати вивчення CSS, HTML і JavaScript.

Для backend перелік базових навичок вище: мови програмування Python, Ruby, PhP, Node.js, системи кешування.

 

Заробітна плата web-розробника
Фінансове питання - одне з основних при виборі професії. Web-розробники можуть працювати віддалено, але заробітна плата, пропонована директорами фірм, істотно відрізняється в різних частинах країни.

За даними сайтів-пошуковиків роботи в 2021 році розробники рівня Junior можуть розраховувати на $500-700. Cередня заробітна плата web-розробників вищого рівня сягає $1500.

Як стати web-розробником?
У тих, хто хоче освоїти професію web-розробника є три можливих шляхи.

  • Шлях перший - отримання вищої освіти в сфері IT і домашнє навчання за направленням web-розробка. Займе він 5-6 років. За підсумком будете мати диплом про закінчення вищого навчального закладу, багато літератури і декілька років, протягом яких можна було б заробляти, а не сидіти за партою.

 

  • Шлях другий - самоосвіта. Це швидкий варіант, але недолік в тому, що людини, яка пояснить і покаже, що і як треба робити, у вас не буде, так само як і не буде документа, що підтверджує ваші знання.

 

  • Шлях третій - курси. Такий вид навчання - це проста подача інформації, відповіді на всі питання і своєчасна підтримка від викладача. Вони дозволять заощадити багато часу і почати заробляти набагато раніше. Мінімальний термін для освоєння професії - 5 місяців. За цей час вам вкажуть на основні помилки, допоможуть їх виправити, навчать верстці, фронтенд- і бекенд-розробці, і різних мов програмування. Після закінчення курсів ви отримаєте сертифікат та актуальні знання, які дозволять заробляти (дізнатися більше про курс "Розробка та просування web-проектів" у Білій Церкві - натисніть тут).

 


Web-програмування - це професія майбутнього, без якої вже не обходиться жодна серйозна компанія, що має свій ресурс в інтернеті. Але попит завжди народжує пропозицію, тому для конкурування на цьому ринку потрібно постійно розвивати свої навички, практикуватися і вивчати нову інформацію.

 



Автор:

Редакція Компьютерної Академії IT STEP

Дизайн

3D візуалізатор - професія майбутнього

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.   Мистецтво 3D візуалізації проникає у багато сфер нашого життя. Від архітектури і дизайну інтер'єру до реклами та промислового проектування – скрізь можна знайти сліди роботи 3D візуалізаторів. Ми розглянемо, які завда

ШАГ логотип

Soft-skills

Як знайти роботу junior спеціалісту без досвіду роботи

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.   Однак, незважаючи на потребу компаній у нових спеціалістах, пошук роботи для junior'ів без досвіду може стати певним викликом при конкуренції з досвідченішими кандидатами. Також, не завжди просто зрозуміти, які компетенції

ШАГ логотип

Soft-skills

10 кращих технік тайм-менеджменту для айтішника

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.   У нашій статті ми представимо вам 10 найкращих технік тайм-менеджменту, спеціально підібраних для айтішників. Ви дізнаєтеся про різні стратегії, які допоможуть вам оптимізувати використ�

ШАГ логотип

SMART - цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.   Знайомство з концепцією SMART-цілей SMART - це акронім, який описує основні характеристики ефективної мети: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (пов'язана з поточними завданнями та цілями) та Time-bound (обмежена за часом). Кожен із цих аспектів �

ШАГ логотип

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності